2010. február 13., szombat

Szoptatós étrend: zöldbabfőzelék, krumplifőzelék, spenót

Igazából semmi különlegesség nincs, enyhébb fűszerezéssel főzöm, némelyiket zabpehellyel dúsítom, a habartakat a végén apróra vágott petrezselyemmel megszórom.

Zöldbabfőzelék

A fagyasztott, vágott vajbabot annyi vízben felteszem főzni, amennyi ellepi, megsózom, amikor megfőtt (elég gyorsan) tejfölben elkevert kevés liszttel behabarom (lehet teljes kiőrlésű liszt), negyed gerezd zúzott fokhagymát keverek hozzá (el is maradhat), zabpelyhet szórok hozzá, két rottyanás után elzárom.
Ekkor virslit teszek hozzá két darabra vágva, jó ízt ad, a forró főzelékben gyorsan át is fő. Aki szereti + tejföl is jöhet még.

Krumplifőzelék

A kockára vágott krumplit annyi vízben amennyi ellepi felteszem főzni, sózás, mellé dobok egy babérlevelet.
Amikor megfőtt, kiveszek pár szem krumplit, egy kis főzővízzel botmixerrel turmixolom, ezt hozzáöntöm a megfőtt krumplihoz, szintén tejfölben elkevert kevés liszttel behabarom (a turmixolt krumpli miatt tényleg kevés liszt kell).
Két rottyanás, elzár, +tejföl.

Spenót

Leveles fagyasztott spenótból főzőm, a püré valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Kétféle elkészítési módot variálok, tetszés szerint lehet választani:
  1. Besamelmártás az alap: kevés vajon megfuttatok lisztet, felöntöm tejjel, a kiengedett és előre megpárolt spenótot belekeverem, só, negyed gerezd zúzott fokhagyma kerül még bele, megmutatom neki az őrölt borsot (éppen csak egy csipetnyit), kevés tejszínnel lehet selymesíteni.
  2. Vajon megpárolom a kiengedett spenótot, tejben áztatott, botmixerrel pépesített zsemlét teszek hozzá, ízesítés mint fent. Ez sem nagy kunszt, ellenben finom.

Nincsenek megjegyzések: