2008. március 2., vasárnap

Hétköznapi diótorta

Adományként egyszerű hétköznap beköltözött hozzám egy nagy zacskó töretlen dió, és Thelma szembogara tortányi méretűvé tágult, amiből kénytelen kellett, levontam a következtetést.

Szóval a hétköznapi diótorta:

Kell hozzá egy segéd, aki töri a diót (Thelma), a dió ugye adott.

Annyi maradjon a dióból, hogy a piskótába is jusson 5 dkg, a krémhez 20 dkg. A többi (nem deklaráltan) üzemi baleset áldozata lehet.

Megsütjük a piskótát, miközben a krémhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Közben a tejjel összefőzzük a réteslisztet, folyamatos kevergetés mellett. Majd a kettőt összetrutymákoljuk, dióval kikeverjük, kihűtjük, tésztát felvágjuk, krémmel megtöltjük.

Jusson a tetejére is krém, lehet díszíteni szép diófelekkel és félbevágott szőlőszemekkel, vagy akármi mással, de ha sűrgős, hagyjuk a fenébe ezt a sok macerát.

A kiszáradás veszélye miatt jobb, ha másnapra nem marad Hát nem is.

Pontos recept:

Piskóta:

12 dkg liszt

5 dkg darált dió

10 dkg kristálycukor

6 egész tojás

A tojássárgákat 4 dkg cukorral habosra keverem. A maradék cukorral (6 dkg) kemény habbá verem a tojásfehérjéket, majd óvatosan összekeverem. A kikevert tojássárgákhoz széles, laza mozdulatokkal dolgozva felváltva hozzáadom a lisztet, a habot, és a diót.

Kerek tortaformába sütőpapír, alul megvajazom.

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél világosra sütöm (légkeveréssel 170-180 C, kb 25-30 perc)

A formában hagyom kihülni, majd 3 lapra vágom.

Krém:

3 dl tej

6 dkg liszt (rétesliszt)

15 dkg porcukor

20 dkg darált dió

20 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor


A tejet a liszttel csomómentesre keverem, sűrűre befőzöm, kihűtöm.

A vajat és cukrot habosra keverem, hozzáadom a diót a vaníliás cukrot és a kihűlt főzött krémmel habosra keverem. Megtöltöm a tortát, ebből a krémmennyiségből kell maradnia a torta bevonására is. Diógerezdekkel és félbevágott szőlőszemekkel diszítem.

Nincsenek megjegyzések: