Adományként egyszerű hétköznap beköltözött hozzám egy nagy zacskó töretlen dió, és Thelma szembogara tortányi méretűvé tágult, amiből kénytelen kellett, levontam a következtetést.
Szóval a hétköznapi diótorta:
Kell hozzá egy segéd, aki töri a diót (Thelma), a dió ugye adott.
Annyi maradjon a dióból, hogy a piskótába is jusson 5 dkg, a krémhez 20 dkg. A többi (nem deklaráltan) üzemi baleset áldozata lehet.
Megsütjük a piskótát, miközben a krémhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Közben a tejjel összefőzzük a réteslisztet, folyamatos kevergetés mellett. Majd a kettőt összetrutymákoljuk, dióval kikeverjük, kihűtjük, tésztát felvágjuk, krémmel megtöltjük.
Jusson a tetejére is krém, lehet díszíteni szép diófelekkel és félbevágott szőlőszemekkel, vagy akármi mással, de ha sűrgős, hagyjuk a fenébe ezt a sok macerát.
Pontos recept:
Piskóta:
5 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
6 egész tojás
Kerek tortaformába sütőpapír, alul megvajazom.
Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél világosra sütöm (
A formában hagyom kihülni, majd 3 lapra vágom.
6 dkg liszt (rétesliszt)
15 dkg porcukor
20 dkg darált dió
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A tejet a liszttel csomómentesre keverem, sűrűre befőzöm, kihűtöm.
A vajat és cukrot habosra keverem, hozzáadom a diót a vaníliás cukrot és a kihűlt főzött krémmel habosra keverem. Megtöltöm a tortát, ebből a krémmennyiségből kell maradnia a torta bevonására is. Diógerezdekkel és félbevágott szőlőszemekkel diszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése