2010. február 14., vasárnap

Végre töltött káposzta - durva fotókkal/nem szoptatós, apáé

He-he, webes címadás.

Nos a szoptatós anya mellett leledzik a ded apja is, akit fölöttébb kedvelünk, főzünk hát az ő szája íze szerint is.
Ne senyvedjen sápatag, lanyha fűszerezésű főzelékeken, nem ezt érdemli, hiszen tevékenyen részt vesz a ded körüli teendők ellátásában éjjel-nappal, kivéve, amikor dolgozik, valamint visszaszolgáltatja a tisztára mosott dobozokat, ez külön érdem.

Szükség van a férfierőre, tehát mindent bele.

Leszögezem, hogy nem töltött, mert mellőzzük a káposztaleveleket, nem is hiányzik nálunk senkinek.

A darált húst magam daráltam addig, amíg jó volt a darálóm, egyrészt mert - az egészséges életmód jegyében - filézett csirkecombokat használtam, azt darálva ugye hol, másrészt jobb azt látni, mi kerül a fazékba.

Most viszont a klasszikus következik darált disznóból, megbízható hentesnél beszerezhető a megfelelő minőség.



Hozzávalók:

Hagyományos füstölésű bármi, most épp oldalas, kis csülök, jófajta tarja is lehetett volna, de nem volt.
savanyú káposzta,
vöröshagyma

a töltelékhez: rizs, darált hús, só, bors, paprika, tojás, dinsztelt hagyma, zúzott fokhagyma, pirospaprika

Előkészületek:

Megfőzöm a rizst úgy félig, kihűtöm. Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek kis olajon (szalonnazsíron).
A savanyú káposztát kinyomkodom (soha nem mosom át), kicsit összevágom, no nem nagyon, csak ne lógjon a szánkból szálanként, amikor esszük.

A káposztát beleteszem egy nagy műanyag vájdlingba (van erre jobb szó?) ott összekeverem egy kevés liszttel, a karikára vágott hagymával, pirospaprikával.

A töltelékhez összekeverem a felsoroltakat, valamint (daráló hiányában) apróra vágott füstölt húst is teszek hozzá. Csínján bánjunk a sóval, ha jó a füstölt húsunk, a só el is maradhat., viszont egy kis szalonna apróra vágva nem árt meg neki.

Most jön a lényeg:

A nem kicsi lábos alját kibéleljük szalonnabőrkével, teregetünk rá egy kis füstölt húst, erre ráteszünk egy sor bekevert káposztát, megformáljuk a gombóckáinkat,( jobb napjaimon miszlikre aprított káposztába hempergetem, de ez most elmaradt) elrendezzük őket a káposztán, majd a maradék káposzta, és ahol rést látunk, oda még bedugdossuk a maradék füstölt húst.

Az egészet felöntjük vízzel, és hagyjuk főni magában.

Tálaláskor tejfölt tehetünk rá.

Jól fagyasztható, felmelegítéskor kerüljük el a mikrót, agyonvágja az összes belefeccölt energiát, jobb egy nappal fogyasztás előtt áttenni a hűtőbe, és láboskában melengetni.



Nem olyan régen, mikor rájöttem, hogy elromlott a darálóm, de vendégeim kiéhezve várták a vacsorát (Thelma és Peet), a filézett csirkecombokat és a füstölt húst is kézzel vagdicsáltam fel, kezdéstől a tálalásig 3 óra sem telt el.

Nincsenek megjegyzések: